10 effektive tips når du vil redusere strømforbruket
Publisert: 05.11.2019

10 effektive tips når du vil redusere strømforbruket

Når vinterkulden setter inn, vil strømforbruket øke betraktelig her i landet. I vinterhalvåret merkes dette godt på strømregningen, som til tider kan bli en svært kostbar utgiftspost for norske husholdninger.

Det er likevel mulig å gjøre noe for å redusere strømregningen vinterstid, og dette gjelder særlig når det kommer til oppvarming av boligen. Hele 60% av strømforbruket brukes til oppvarming, så det er på dette området du kan spare mest.

Også når det gjelder oppvarming av vann, finnes det gode løsninger for å redusere strømforbruket, slik at du totalt sett får lavere utgifter.

Isoler trekkfulle boliger

Mange eldre boliger er dårlig isolerte, og har ofte kalde gulv og vegger. Det trekker gjerne rundt vinduer og dører, og for å holde varmen vinterstid blir ofte strømforbruket svært høyt. Dette gjelder særlig for boliger som er bygget før 1950-tallet, og som ikke har blitt tilstrekkelig etterisolert.

For å unngå varmetap bør det monteres tetningslister rundt vinduer og dører.

En dårlig isolert bolig vil i de kaldeste månedene av året kunne øke strømregningen din med hele 2000 kroner, sammenlignet med en bolig som er godt isolert.

Senk temperaturen innendørs

Senker du innetemperaturen med 1 grad, vil du kunne spare 5% av strømforbruket til oppvarming. Senker du med 2 grader, vil du redusere forbruket med 10%. Det anbefales å ha en romtemperatur på 18 – 21 grader, men mange velger å ha det enda varmere innendørs. Dette er oftest en vanesak, og er enkelt å gjøre noe med.

Senk temperaturen ytterligere om natten

Senker du temperaturen til 18 grader om natten, vil du kunne spare enda mer. Kanskje du ikke trenger å ha oppvarming på soverommet i det hele tatt? Mange velger å heller la soveromsdøren stå åpen til den oppvarmede gangen eller stuen for å spare strøm.

Bruk panelovner med termostat

Panelovner med termostat gir deg muligheten til å styre romtemperaturen, og termostatene kan være mekaniske, digitale eller radiostyrte. Med automatisk tidsstyring kan du varme opp rommet akkurat når du trenger det, og dermed spare strømutgifter.

Bruk sparedusj

Å kjøpe sparedusj er en rimelig investering for å redusere strømregningen. I tillegg kan du sørge for å bruke kortere tid i dusjen for å spare på varmtvannet når strømprisene er på det høyeste. Bruk av badekar trekker mye strøm til oppvarming av vann og bør begrenses.

Reduser bruken av tørketrommel

Ønsker du å kutte strømforbruket, bør du velge å lufttørke tøyet på tørkestativ i stedet for å bruke tørketrommel. Dersom du likevel ønsker å benytte tørketrommel, så bør du alltid kjøre full trommel i stedet for kun noen få plagg om gangen.

Slå av lyset når du går hjemmefra

Å la lyset stå på mens du er på jobb, er unødvendig bruk av strøm, så det beste er å huske å skru av lysene når du ikke skal være hjemme på en stund.

Sett i gang vaskemaskinen når den er full

Både når det gjelder vaskemaskin og oppvaskmaskin, bør du begrense bruken så mye som mulig. I stedet for å sette i gang halvfulle maskiner, bør du vente til maskinen er helt full.

Vurder om du bør investere i en varmepumpe

Bor du i en liten leilighet med felles varmesystem, vil det vanligvis ikke være behov for å ha varmepumpe. Dersom du eier en enebolig, kan det imidlertid lønne seg å installere en varmepumpe for å redusere strømforbruket.

Hvor mye du kan spare på denne investeringen, avhenger av flere faktorer, deriblant hvilken type varmepumpe du kjøper, klimaet på hjemstedet ditt, boligens størrelse og hvor høyt energiforbruket ditt er.

Generelt sett kan du spare 30 – 80% av energien til oppvarming av boligen med en varmepumpe. I tillegg er varmepumper miljøvennlige, enkle å bruke og gir et behagelig inneklima.

Sjekk din strømavtale

Har du høy strømregning til tross for at du har forsøkt å redusere strømforbruket? Da kan det lønne seg å bytte strømleverandør, slik at du kan få bedre vilkår enn det du har i dag.

Det er fri konkurranse på kraftmarkedet, og du kan velge både strømleverandør og strømavtale etter eget ønske.

  • Kom i gang med å kutte
    utgiftene på strøm.

    La oss ta en prat og se hvordan vi kan kutte utgiftene dine på strøm.